2011. szeptember 29., csütörtök

Azok a megszokott magyar ételek...

Néha olyan jól esik enni valami olyat, amihez hozzá vagyunk szokva, ami hétköznapi, amiben semmilyen különlegesség vagy extremitás nincs. Mint például a vadas mártás vagy a rakott káposzta...

Pulykamell vadasmártással
Nem tudom, hogy a vadasmártás azért vadas, mert vadhúsokra kell rárakni. Azt tudom, hogy a pulykához is nagyon passzol. És elkészíteni is egyszerű. Meg persze gyors is. Miközben rizst főzök, addig egy másik lábosban vizet forralok és belerakok egy húsleveskockát és két pulykamellett. Amíg a rizs és a pulyka megfő, addig elkészítem a mártást. Húsleveskockás forró vízben két nagyobb fej répát és egy fehérrépát felkarikázva puhára főzök. Utána a főzőlé nagy részét leöntöm és 2-3 kanál tejföllel botmixerrel pépesítem a mártást. 4-5 babérlevél kerül még bele és só, bors. A végén pedig cukrot karamellizálok és ezt öntöm rá. Beledolgozom a mártásba és kész is.

Rakott káposzta
A rakott káposztánál pedig csak halmozási képességre van szükség. Alulra kerül a kimosott savanyított káposzta, erre az előre megsütött marhahús, utána a megfőzött rizs és végül tejföllel kenjük be a tetejét. Az arányok pedig a következők 2 személyre 2 alkalomra: 70 dkg káposzta, 50 dkg marhahús, 15 dkg rizs és egy nagy pohár tejföl. 600 W-on 25 perc alatt tökéletes lesz. Akinek pedig ennél nagyobb teljesítményű a sütője, az természetesen gyorsabban fog végezni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése